ΠΑΟΚΕ: Η Ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και του αέρα στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, της Πάχης και της Μάνδρας
Στις 8/4/2025 Επιστημονικό Συνεργείο του ΠΑΚΟΕ προκειμένου να πραγματοποιήσει δειγματοληψίες νερού ανθρώπινης κατανάλωσης μετέβη στη Πάχη Αττικής, Μέγαρα και στη Μάνδρα.
Επίσης, για την μελέτη ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, πήρε δείγμα νερού από την εξωτερική βρύση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαζίου Μεγάρων «Αγία Τριάδα».
Τα αποτελέσματα των φυσικοχημικών χημικών αναλύσεων και μικροβιολογικών προσδιορισμών του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στις προαναφερόμενες περιοχές παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες.
Ειδικότερα, η αποστολή του ΠΑΚΟΕ εντόπισε επιβαρύνσεις στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου, όπου η συγκέντρωση του να κυμαίνεται από 0,1 έως 2.0 μg/L σε δείγματα από όλες τις περιοχές που πραγματοποίησε δειγματοληψία. Η ένδειξη του εξασθενούς χρωμίου στο δείγμα από την βρύση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαζίου Μεγάρων «Αγία Τριάδα» ήταν 4 μg/L, με όριο το μηδέν.
Σε όλα τα δείγματα νερού δεν ανιχνεύτηκε η παρουσία μικροβιακού φορτίου.
Πίνακας 1. Θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων Μικροβιολογικών Προσδιορισμών σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε Μέγαρα, Μάζι Μεγάρων και Μάνδρα, στις 8 / 4 / 2025.
Όσον αφορά συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου στα δείγματα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έχει από το 1974, θεσπίσει όριο για το εξασθενές χρώμιο, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνο και μεταλαξιογόνο τα 5μg/lt σε Νερά Ανθρώπινης Κατανάλωσης.
Το ΠΑΚΟΕ θεωρεί ότι εξαιτίας της καρκινογόνου δράσης του, το εξασθενές χρώμιο δεν επιτρέπεται να ανιχνεύεται καθόλου στα Νερά Ανθρώπινης Κατανάλωσης.
Τo Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) μετά τις πιέσεις του ΠΑΚΟΕ την δεκαετία του 2010, ειδικά στην περιοχή του Ασωπού Ποταμού, καθιέρωσε με ΚΥΑ: Αρ. Φύλλου 749. Αρίθμ. 20488/31 Μαΐου 2010, όριο στα επιφανειακά νερά (ποτάμια, πηγές, λίμνες) τα 3 μg/m³.
Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και Αποτελεσμάτων Χημικών Αναλύσεων σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε Μέγαρα, Μάζι Μεγάρων και Μάντρα, στις 8 / 4 / 2025.
LO* – Κάτω του ορίου ανίχνευσης οργάνου
Πίνακας θέσεων δειγματοληψίας και αποτελεσμάτων μετρήσεων φυσικοχημικών παραμέτρων σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε Μέγαρα, Μάζι Μεγάρων και Μάντρα, στις 8 / 4 / 2025.
* Αποδεκτή στους καταναλωτές και άνευ ασυνήθους μεταβολής.
** TDS. – ολικά διαλυμένα στερεά.
*** Αγωγιμότητα είναι η ικανότητα του νερού να μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα και σχετίζεται με τα ολικά διαλυμένα στερεά (TDS). και σχετίζεται με τα ολικά διαλυμένα στερεά (TDS). Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των TDS τόσο υψηλότερη είναι η αγωγιμότητα.
Παρά το γεγονός ότι το όριο για την αγωγιμότητα είναι 2500 μ S/cm θεωρείτε ότι πάνω από 1000ppm το νερό είναι ακατάλληλο για να το πίνουμε. Το όριο στις «ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης ‘Ιουλίου 1980 περί της ποιότητας του πόσιμου νερού (80/778/ΕΟΚ)» ορίζετε στα 400 μ S/cm -1 ( έως 20 °C).
Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες το νερό με Αγωγιμότητα 300 – 500 μ S/cm -1 είναι κάπως σκληρό νερό, ενώ 640-840 πραγματικά σκληρό.
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ
Σημείο 1. Πάχη Αττικής. Επαρχιακή οδός Μεγάρων Ψαροταβέρνα. Συντεταγμένες: 37.974086, 23.361508
Σημείο 2. Μέγαρα. Οδός 28ης Οκτωβρίου. Ιχθυαγορά. Συντεταγμένες: 37.994213, 23.339548
Σημείο 3. Μέγαρα. Οδός Γεωργίου Σχινά. Συντεταγμένες: 37.993972, 23.342927.
Σημείο 4. Μάνδρα. Οδός Στρατηγού. Νικόλαου Ρόκκα. Εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης Συντεταγμένες: 38.074252, 23.498850.
Σημείο 5. Μάζι Μεγάρων . Εξωραϊστικός Σύλλογος Μαζίου Μεγάρων «Αγία Τριάδα»` Συντεταγμένες: 38.039201, 23.168924.
(Θερμοκρασία – 7 – 12ο C. Υγρασία 51 – 55 %. )
Μέγιστες, Ελάχιστες, Μέσοι όροι επιτόπιων μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης
στις 8 / 04 / 2025.

Ο Δημοσιογράφος του ΠΑΚΟΕ Σίμος Νικολάου μίλησε με κατοίκους των πιο πάνω περιοχών και παραθέτουμε τις συζητήσεις:
08/04 Πάχη
Συνέντευξη, με τον Άρη και το Νίκο, συνεργάτες ψαροταβέρνας στην παραλία της Πάχης:
Δ.Π.: «Έχετε πρόβλημα στην περιοχή με το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης;»
Α.: «Δεν είναι πόσιμο το νερό. Νομίζω ότι ο Δήμος έχει κάνει σχετική ενημέρωση ωστόσο αυτό είναι κάτι που εμείς οι κάτοικοι εδώ της περιοχής το μάθαμε με τα χρόνια».
Δ.Π.: «Γνωρίζετε από ποια σημεία υδρεύεται ο Δήμος;»
Α.: «Δεν έχουμε ιδέα…»
Δ.Π.: «Διακοπές νερού αντιμετωπίζεται;»
Α.: «Σπάνια…διακοπές δεν έχουμε, πιο πολύ στο ρεύμα…»
Δ.Π.: «Πλημμυρικά φαινόμενα έχετε;»
Α.: «Εδώ στην Πάχη τί πλημμυρικό φαινόμενο να έχουμε; Όχι, δεν έχουμε τίποτα».
Ν.: «Στην Ν. Πέραμο».
Α.: «Ε ναι, στη Ν. Πέραμο και τα Μέγαρα. Ε εντάξει, τώρα τα έχουν φτιάξει τα έργα αυτά».
Ν.: «Παλιότερα;»
Α.: «Ε εντάξει, παλιότερα υπήρχαν προβλήματα, έχουν γίνει εδώ στο Πεύκο δύο πλημμύρες καλές αλλά…»
Δ.Π.: «Πριν πόσο καιρό;»
Α.: «Πριν 15, 20 χρόνια…»
Ν.: «Όχι μόνο…και πρόσφατα με τις πλημύρες στη Μάνδρα και στα Μέγαρα το μισό Πεύκο πλημμύρισε».
Δ.Π.: «Αντιπλημμυρικά έργα έχουν γίνει;»
σ.σ.: Σε αυτό το σημείο υπήρξε μία φιλική διχογνωμία μεταξύ των συνεργατών με τον Άρη να υποστηρίζει ότι έργα έχουν γίνει και μέτρα έχουν ληφθεί, για αυτό και δεν έχουμε επανάληψη των προηγούμενων συμβάντων. Ο Νίκος αντίθετα από τη πλευρά του υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και μας παρέπεμψε να μιλήσουμε με τα καταστήματα της περιοχής της Πεύκης οι οποίοι ξέρουν καλύτερα. Για το υδρευτικό σύστημα συμφώνησαν ωστόσο ότι δεν έχουν γίνει και δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα απαιτούμενα έργα καθώς κάθε εργασία περνάει από μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία εξαιτίας των αρχαίων κειμηλίων που βρίσκονται στον τόπο και κάθε φορά που γίνεται μία νέα ανακάλυψη όλες οι σχετικές εργασίες ύδρευσης πάνε πίσω, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου να είναι πανάρχαιο και κατασκευασμένο με αμίαντο, πράγμα που ακυρώνει στην πράξη άλλες κατασκευές με πιο σύγχρονες μεθόδους, με αποτέλεσμα το νερό να μολύνεται κατά τη διέλευση του.
Η Ειρήνη, εργαζόμενη σε διπλανό καφέ μας είπε:
«Μένω στα Μέγαρα 1 χρόνο τώρα και πριν 2 μήνες πλημμυρήσαμε, το νερό είχε φτάσει μέχρι τη μέση μας και το αδειάζαμε με κουβάδες. Και δεν είναι η πρώτη φορά, από προηγούμενους κατοίκους ξέρω ότι έχει ξανασυμβεί. Όσον αφορά το νερό…απλά δεν πίνεται».
Ο Αχιλλέας, ιδιοκτήτης διπλανής ταβέρνας είχε αντίθετη γνώμη από τους περισσότερους για το νερό λέγοντας:
«Το νερό εδώ της περιοχής είναι το καλύτερο…βέβαια εγώ που μένω λίγο απομακρυσμένα χρησιμοποιώ φίλτρο».
Σε ιχθυοπωλείο στα Μέγαρα ο Γιάννης, εργαζόμενος εκεί μας είπε:
«Πλημμυρίζουμε όπως γίνεται παντού, σε όλη την Ελλάδα…το νερό εδώ δεν πίνεται!»
Σε διπλανό κατάστημα, μια ιδιοκτήτρια μας είπε χαρακτηριστικά:
«Το νερό μυρίζει χλώριο…κάθε φορά που βρέχει το νερό κατεβαίνει από τον Προφήτη Ηλία και πλημμυρίζουμε λόγω του μπαζώματος που έκαναν για να φτιαχτεί ο δρόμος».
Σε ταβέρνα στον Πεζόδρομο του Γεωργίου Σχινά η Ειρήνη, ιδιοκτήτρια και εργαζόμενη μας περιέγραψε τα εξής:
«Το νερό γενικά πίνεται όμως υπάρχουν φορές που βλέπουμε χώμα και λάσπη στο νερό, ιδίως όταν γίνονται έργα. Στον δρόμο που βρισκόμαστε εμείς πλημμυρίζουμε διαρκώς. Πήγανε και υπερυψώσανε το δρόμο λίγο πριν τις γραμμές του τρένου για να μην φτάνουν ως εκεί τα νερά που κατεβαίνουν από τα γύρω βουνά κάθε φορά που βρέχει και είμαστε δίπλα και πνιγόμαστε εμείς από τα νερά που λιμνάζουν!»
(Μας έδειξε κάπου εκεί ακριβώς και το σημείο της χαρακτηριστικής ανύψωσης του δρόμου μεταξύ σιδηροδρομικού σταθμού και πεζοδρόμου)
Περιμετρικά της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου κ’ Ελένης, στην περιοχή της Μάνδρας, εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες και θαμώνες με έλεγαν:
«Το νερό δεν πίνεται και αν πίνεται από κάποιους αυτοί είναι το 1/10. Μετά το χαμό και τις πλημμύρες του 17’ έχουν γίνει κάποια αντιπλημμυρικά έργα, παρόλα αυτά πάλι πλημμυρίζουμε! Οι πλημμύρες τότε οφείλονταν από τα ρέματα που ερχόντουσαν από τα Μέγαρα, την παλιά Εθνική και τα γύρω βουνά».
σ.σ.: Όπως μαρτυρούν οι περιγραφές των κατοίκων της Μάνδρας και των Μεγάρων, από τις πιο σκληρές μέχρι τις πιο επιεικείς, το νερό μόνο πόσιμο δεν μπορεί να θεωρείται ενώ όσον αφορά τα «στο περίπου» αντιπλημμυρικά έργα, αυτά δεν γίνονται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες αλλά με κριτήρια κόστους ωφέλειας μιας και αντιμετωπίζουν την ανθρώπινη ζωή και υγεία σαν εμπόρευμα παρά σαν δικαίωμα για όλους.
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου